sâmbătă, 4 iulie 2015

Serviciile de protectia muncii

Protectia muncii este foarte importanta intr-o  intreprindere de orice nivel. Desi multi manageri omit acest aspect sau il trateaza cu superficialitate, nerespectarea regulilor si procedurilor stabilite in cadrul organizatiei in legatura cu acest domeniu atrage pedepse atat punitive cat si pecuniare.
Deseori, domeniul este neglijat sau abordat necorespunzator din necunoasterea legislatiei in domeniu. Pentru aceasta foarte multe firme au externalizat acest serviciu catre alte companii specializate pe protectia muncii. Aceste firme de consultanta ofera servicii de protectia muncii contra cost. Ele reprezinta o alternativa viabila si sigura deoarece sunt la curent cu ultimele modificari ale legislatiei in vigoare si aplica corect toate procedurile si standardele cerute de lege.
Pentru a beneficia de serviciile de protectia muncii, o companie trebuie sa incheie un contract cu o societate specializata in acest domeniu. Aceasta companie are angajati care se vor ocupa de toate aspectele legale si organizatorice pentru ca acest serviciu sa devina operational si firma dumneavoastra sa intre in legalitate.  Astfel, in primul rand trebuie identificate si evaluate riscurile cu care se confrunta angajatii si managementul si pericolele care pot sa apara pe timpul desfasurarii activitatii.
In continuare se trece la intocmirea documentelor legale si care trebuiesc intocmite de catre societate pentru a functiona in conditiile legii. De asemenea, se ofera consultanta pentru repartizarea sarcinilor in acest domeniu in cadrul companiei. Se vor stabili responsabilii locurilor de munca si atributiile pe care le au acestia privind instruirea subordonatilor.
In cadrul acestor servicii de protectia muncii se vor include si efectuarea instructajelor introductive generale, instructajelor periodice precum si instructajelor la schimbarea domeniului de activitate. Periodicitatea acestor instructaje depinde de postul ocupat si de domeniul de activitate. Sunt foarte multe aspecte care trebuiesc luate in considerare si de aceea este necesara interventia specialistilor.
Zonele cu grad ridicat de periculozitate trebuiesc marcate corespunzator si semnalizate iar accesul trebuie limitat unui numar redus de persoane. Persoanele care lucreaza in astfel de medii trebuie sa poarte echipamente de protectie corespunzatoare. Firmele care au ca domeniu de activitate oferirea de servicii de protectia muncii pot sa faca recomandari in ceea ce priveste aceste echipamente de protectie si pot chiar sa le procure pentru dumneavoastra contra cost.
Multe din echipamentele dumneavoastra au nevoie de autorizatii pentru a functiona. Daca firma dumneavoastra intrebuinteaza echipamente care nu sunt autorizate, atunci sunteti pasibili de amenda in cazul unui control realizat de catre o autoritate competenta. In cadrul serviciilor de protectia muncii se emit autorizatii sau se ofera consultanta in legatura cu obtinerea autorizatiei si se intocmenste documentatia necesara. La final, aceasta se inainteaza spre aprobare si dupa aprobare echipamentele functioneaza in conditii legale. Aceste societati sunt capabile sa faca controale si audituri si sa cerceteze cauzele producerii unui accident de munca formuland concluzii si recomandari.

Un comentariu: